Voetreflexologie & Zwangerschap
Zwangerschapsklachten

Bij de verschillende klachten die zich voor kunnen doen tijdens en na de zwangerschap, kan voetreflexologie uitkomst bieden. Het zelfgenezend vermogen wordt in werking gesteld door middel van ontspanning en door specifieke massagetechieken toe te passen op zones, meridiaanbanen en acupunctuurpunten. Op deze manier kan een groot aantal klachten verminderen en verdwijnen in deze bijzondere periode van uw leven. Ook bij het zwanger worden, opwekken van de weeën en in de postnatale periode kan deze behandeling een fantastische ondersteuning zijn!

Klachten die voor kunnen komen tijdens de zwangerschap:

Pijn in het bekken en rugpijn
Bekkeninstabiliteit is een veel voorkomende klacht die wordt veroorzaakt door verweking van de symfyse en de andere verbindingen in het bekken. Ook na de bevalling kunnen de klachten aanhouden. Een gevolg van bekkeninstabiliteit (minder lichamelijke beweging) kan obstipatie zijn. Door middel van massages die het spijsverteringskanaal stimuleren en gerichte adviezen op te volgen (voeding, vocht en ondersteunende supplementen) zijn al vele goede resultaten bereikt.

Oedeem

Een veelvoorkomende klacht waar geen oplossing voor is. Reflexologie kan voor veel verlichting zorgen.

Hoge Bloeddruk
Indien de bloeddruk wat stijgende is kan reflexologie uitkomst bieden. Het is wel zaak dat er regelmatig controles blijven plaats vinden bij de verloskundige/gynaecoloog.

Adviezen bij zwangerschapdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een aandoening waarbij het suikergehalte (glucosegehalte) in het bloed te hoog is, als gevolg van de zwangerschap. Het ontstaat meestal na een zwangerschapsduur van twintig weken. Na de bevalling daalt het suikergehalte in het bloed weer.

Symptomen zwangerschapsdiabetes

Het kan ook voorkomen dat er geen klachten zijn maar dat de suikerwaardes in het bloed toch te hoog zijn, daarom controleert de verloskundige of gynaecoloog dit regelmatig.

Adviezen bij zwangerschapdiabetes

Maagzuur
Als de baby meer ruimte gaat innemen zal de druk op de maag toenemen en kunt u last krijgen van maagzuur.

Misselijkheid
Een veelvoorkomende klacht in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Na drie maanden neemt het HCG gehalte af en bij de meeste zwangeren verdwijnen of verminderen de klachten dan.

Slapeloosheid/stemmingswisselingen/vermoeidheid
Door alle hormonale veranderingen en de gewichtstoename kunnen deze klachten ontstaan, belangrijk is dat je balans zoekt tussen inspanning en ontspanning. Luister naar wat je lichaam je wil vertellen. Voetreflexologie kan bij deze klachten een enorme ondersteuning bieden!

Stuit- of dwarsligging

Reflexologie kan eveneens worden ingezet als ondersteuning bij het draaien van een stuit- of dwarsligging. Een ontspannende massage voor het bekkengebied en buik in combinatie met het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten heeft al regelmatig het gewenste effect opgeleverd. Uiteindelijk moet de baby zelf zoveel energie hebben om de draaiing te maken door zich af te zetten.

Weeën opwekken

Reflexologie kan ook worden ingezet om de bevalling op te wekken. Een combinatie van ´strippen´ door de verloskundige en een reflexzonebehandeling levert regelmatig resultaten op.
aangesloten bij de VBAG, Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze